osCommerce en dood van PHP 4
Matthijs's picture

Tags:

Vrijdag de 13e bracht php.net het nieuws dat PHP 4 eind dit jaar niet langer ontwikkeld zal worden.
De minstens zo dramatisch gekozen datum 08/08/08 zal de daadwerkelijke dood van PHP 4 inluiden; vanaf dat moment blijven zelfs eventuele security updates uit en is PHP 4 officieel unsupported.

PHP 5 bestaat inmiddels 3 jaar(!) en de adoptie is ronduit slecht te noemen.
Het merendeel van de software applicaties maakt geen volledig gebruik van PHP 5 of is zelfs niet compatibel, iets dat de meeste hosting bedrijven weerhoudt over te stappen. Daarnaast waren de eerste 5.x versies van PHP verre van stabiel.

Toch is er, zeker bij de PHP programmeurs die de limiet van PHP 4 kennen, behoefte aan PHP 5 ondersteuning en hosting. Als tussenoplossing bieden de meeste hosting partijen beide versies van PHP aan. De klant kiest wat gewenst is en zet deze versie in.

Deze oplossing is klantvriendelijk maar maakt het probleem voor software ontwikkelaars niet eenvoudiger. Software die gebruik maakt van nieuwe functionaliteit binnen PHP 5 werkt niet op PHP 4. Je kunt uiteraard kiezen voor een model waar je twee versies onderhoudt, voor zowel PHP 4 als PHP 5.
Veel gebruikelijker (en onderhoudstechnisch aantrekkelijker) is compatibel code schrijven en de nieuwe features van PHP 5 laten voor wat ze zijn.
Kortom, er is een vicieuze cirkel ontstaan.

Zo ook bij osCommerce.
osCommerce MS2 is niet PHP 5 compatibel.
De recent uitgebrachte release candidate osCommerce Online Merchant is dat wel.
Maar geen van beiden maakt gebruik van specifiek in PHP 5 mogelijke kunstjes.

Met de komst van een nieuwe beweging ter promotie van PHP 5 heeft Harald PHP 4 support te laten vallen voor osCommerce 3.0.
Ondanks dat deze beslissing een flinke aderlating zal betekenen voor de toch al bezwaarlijke adoptie voor osCommerce 3.0, komt deze beslissing de kwaliteit van de nieuwe osCommerce versie zeker ten goede.

De XML en volwassen object geörienteerde mogelijkheden binnen PHP 5 zijn zeer welkom.
Daarnaast maakt het het programmeren eenvoudiger; je hoeft niet te verifiëren dat de code ook op PHP 4 draait. En als bonus is de uiteindelijke applicatie sneller.

Kortom goed nieuws.